Lifestyle-sessie Bovenbouw

  • 14 september 2021
  • Niel Nijns
  • Bovenbouw
  • 0
  • 1258 Views
  • Met de gsm naar bed, als slaapritueel? Is dat ok?
  • Welke maaltijden en dranken mijd ik best de dag van een voetbalwedstrijd?
  • Alcohol en sport, gaat dat goed samen?
  • Een boterham met choco of zelfgemaakte confituur? Even goed of niet?

 

Maandagavond 13 september, voor alle spelers bovenbouw is er een ‘lifestyle-sessie’ gepland in onze MAES-kantine. Een wat ???

Eerst verzamelen 100 spelers van de U13, U14 en U15. Sarah Polders van ZorgGroep Zin steekt van wal met een leerrijke kwis over schermgebruik en gamen. Talrijke vragen, en mooi toegelichte antwoorden. De toon is gezet.

Steven Van Tilburg, T2 bij het eerste elftal en leidende kracht bij B-PRACT, vervolgt met een interactief spel over eetgewoonten bij jongeren en een uiteenzetting over de voedingsdriehoek. Hij eindigt met heel praktische tips en voorbeeldmaaltijden als ideale voorbereiding bij een voetbalwedstrijd.

De oudere spelers U16, U17 en U21 komen dan aan de beurt. Een internetkwis over alcohol wordt gespeeld door 75 spelers met de nodige animo. David Fraters van ZorgGroep Zin duidt vervolgens de gevaren van overmatig alcoholgebruik. Deze uiteenzetting kadert in het behalen van het bronzen label Sportivos.

Steven sluit af met zijn spel en de uiteenzetting over gebalanceerde voedinggewoonten. En tot slot, alle deelnemers mogen binnenkort een resem uitgewerkte, heerlijke en gezonde voorbeeldmaaltijden in de mailbox verwachten!

Verrassende en heel leerrijke uiteenzettingen. Bij deze danken we nog eens de 3 gedreven sprekers en onze talrijk opgedaagde en enthousiaste voetballers! 

Bij THES Sport jeugd staat de opleiding van de speler centraal. En dan bedoelen we niet enkel het sportieve. Ook op vlak van medische begeleiding en goede levensgewoonten willen we onze spelers informeren op een aangename, deskundige wijze. 

 

Voor de ouders, nog heel interessant opvolgmateriaal nagezonden door Sarah… Een houvast bij een actueel en heikel discussiepunt in vele families.

Wekenlang binnen zitten, het wegvallen van hobby’s en andere mogelijkheden tot ontspanning, al het sociaal contact moet op afstand gebeuren,… Corona zet ons leven danig op zijn kop. Beeldschermmedia en digitaal entertainment bieden dan ook voor velen, in hoofdzaak jongeren, een belangrijk alternatief. Wereldwijd vertaalt zich dit in een toename van de online gaming-activiteiten.

De coronamaatregelen hebben veel invloed op hoe kinderen en jongeren zich voelen. Er is minder structuur en ze ervaren emoties zoals bezorgdheid, angst, somberheid en eenzaamheid. Het is dus zeker niet vreemd dat kinderen en jongeren meer gaan gamen om even aan die emoties te ontsnappen en in contact te staan met vrienden. Gamen is leuk, zorgt voor ontspanning en afleiding, je kan even helemaal verdwijnen in een andere wereld. Voor de meerderheid van de gamers is het een gezonde manier van omgaan met hun emoties, maar het kan ook risico’s opleveren voor kwetsbare gamers. Het aantal uren dat iemand gamet is niet voldoende om vast te stellen of er een probleem is (of dat dit een probleem kan worden). Belangrijker is de vraag welke plaats het gamen in iemands leven inneemt.

Enkele Tips

Voor ouders maakt gamen dus deel uit van een moderne opvoeding. Maar hoe doe je dat nu concreet. Hieronder noemen we enkele tips:

– Houd contact met je kind of jongere door over verschillende thema’s te praten die voor hem of haar belangrijk zijn. Probeer interesse te tonen in zijn of haar leefwereld door open vragen te stellen en eventueel een spelletje mee te spelen

– Informeer jezelf. Op youtube kan je trailers bekijken van de games die jouw jongere speelt. Dit geeft opnieuw een aanzet om het gesprek te starten.

– Sta eens even stil bij je eigen digitale balans en wees je bewust van je voorbeeldfunctie. Jongeren kopiëren graag het gedrag van hun ouders. Wil je bijvoorbeeld niet dat er een smartphone aan tafel gebruikt wordt, dan doe je dat best zelf ook niet.

– Zeker bij jonge kinderen is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en deze ook als ouder na te leven. Maar ook als ze wat ouder worden hebben jongeren behoefte aan regels. Bekijk, indien mogelijk, of je samen tot afspraken kan komen. Wanneer jongeren meegedacht hebben over deze afspraken weten we dat ze deze doorgaans beter zullen naleven.

– Maak je je zorgen over het gamegedrag van je jongere? Bespreek dit dan met hem/haar en probeer dat ook te doen vanuit een bezorgdheid. 

Wil je graag meer weten over het thema gamen? Neem dan eens een kijkje en/of doe de zelftest op deze pagina.

Zit je met vragen of bedenkingen? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met zorGGroep Zin op het nummer 011/71.60.01


link van het filmpje: https://youtu.be/EnvJI5aILK0

En nog wat achtergrondmateriaal rond alcohol (en sport) voor jongeren:

https://www.vad.be/assets/drink-drank-dronk-

https://www.sportwijs.be/effecten-alcohol

Share: