Scouting

  • 30 december 2020
  • Niel Nijns
  • Sportief
  • 0
  • 567 Views

De scoutswerking van onze jeugdopleiding is voor veel THES-sympathisanten een grote onbekende. En toch, elk weekend zijn  3 ervaren scouts in de weer, op zoek naar talent om onze jeugdploegen te versterken: hoofdscout André Wilkin, Francois Jacobs en Kristof Maes. Ook in dit bizar voetbalseizoen heeft er al een talentendag in het Sportpark plaatsgehad. Er zijn al zo’n 100 kandidaat-spelers uitgenodigd voor een proeftraining en een testwedstrijdje. Hoe spelen ze dat allemaal klaar? We stellen ze graag even voor.

Eerst enkele opvallende cijfers: meer dan de helft van alle THES-jeugdvoetballers woont in Tessenderlo, 87% komt uit Tessenderlo of een buurgemeente. Nog straffer: 1 op 7 schoolplichtige jongens uit Tessenderlo speelt voetbal bij THES Sport! We sturen daarom onze scouts uit in de wijdere omgeving, op zoek naar voetbaltalent.

Bij de seizoenstart hebben we de onze prioriteiten op vlak van scouting bepaald: we leggen de focus op de detectie van talentvolle jeugdspelers van 6 tot 12 jaar, die op maximaal 25 km van het Sportpark wonen.

Elke scout spitst zich toe op een bepaalde regio. Op zaterdag volgt hij gemiddeld 5 à 6 jeugdmatchen op een drietal locaties.

Francois Jacobs: “We volgen daarbij altijd een ethische code: we melden ons bij aankomst eerst aan bij de sportief verantwoordelijke als scout. En als een speler wordt uitgenodigd voor testen bij THES, vragen we altijd een ondertekend akkoord van zijn/haar club. Hierdoor zijn alle betrokkenen op de hoogte van de lopende procedure en is alles in orde op gebied van verzekering.”

André Wilkin: “Ik heb al 10 jaren ervaring als scout bij verschillende clubs. Het is hier wel een hele uitdaging, het niveau van THES is vrij hoog. Het is dus niet zo evident om spelers te vinden die het talent hebben om het vereiste niveau te halen. Maar THES heeft wel een zeer goede naam. Veel spelertjes willen maar al te graag deel uitmaken van onze voetbalfamilie….”

Daarnaast bieden ook heel wat kandidaat-spelers zich spontaan aan, meestal via het aanmeldingsformulier op de website. Ook het netwerkeffect, de intense contacten met clubs in de regio, levert heel wat nieuwe testspelers op. De opvolging van de scouting, uitnodigingen, evaluatierapporten, beheer van contactinfo,…. brengt heel wat administratie met zich mee. Sarina Ribus ondersteunt de scouts hierbij.

Maandelijks vergaderen de scouts met onze TVJO en de sportieve coördinatoren onderbouw en middenbouw. Nieuwe prioriteiten worden bepaald en de scoutingrapporten met contactinfo worden er verzameld. De planning en organisatie van de talentdagen, evaluatie en verdere opvolging, steeds stof genoeg voor een geanimeerde discussie. En daarbij gaan ze nooit over één nacht ijs. Als een speler niet wordt uitgenodigd voor de aanwervingsgesprekken, wordt hij/zij zeker nog 1 jaar opgevolgd door de scouts.

TVJO Marc Lievens: ”Het belang van een goede scouting voor de jeugdwerking mag niet onderschat worden. Het is daarbij heel belangrijk de communicatie en de organisatie piekfijn te verzorgen. Trainers, coördinatoren en scouts,… De bundeling van alle competenties leidt tot de beste evaluaties. Elke testspeler verdient dit en het moet altijd een fijne en kindvriendelijke kennismaking zijn.”

Gebeten door de voetbalmicrobe? Ben je geïnteresseerd?

Op 03 maart is de 2de talentendag al gepland. Wees er snel bij!

Op 18 april is er de eerste vriendinnendag, een initiatietraining specifiek voor meisjes.

Share: